Eliot Furness Porter

Eliot Furness Porter (1901-1990) var en amerikansk fotograf som var mest känd för sina intima färgfotografier av naturen. Med en Kodak boxkamera i händerna började han fotografera fåglar och landskap redan som barn. 1930 förvärvade han en Leica. Tre år senare blev han uppmanad av den amerikanske fotografen Ansel Adams att istället arbeta med en storformatkamera.

Weegee

Weegee, född som Arthur Fellig (1899-1968), var fotograf och fotojournalist, känd för sina starka svartvita gatufotografier. Han jobbade som pressfotograf på Manhattan under 1930- och 1940-talet och 1940-talet. Det var där han utvecklade sin signaturstil. Weegee följde stadens akuttjänster och dokumenterade deras verksamhet. Mycket av hans arbete avbildade känslosamma realistiska scener av stadsliv, brottslighet, skada och död.

Imogen Cunningham

Imogen Cunningham (1883-1976) var en amerikansk fotograf känd för sina botaniska fotografier, nakenbilder och industriella landskap. Cunningham var medlem i den Kalifornienbaserade gruppen kallad f / 64. Hans tidiga arbete bestod av mjukt fokus och suddig bild, vilket gav ett mysterium till det fotograferade objektet. När Cunningham började experimentera med skarpare, skarpare bilder började hon skapa en stil som kallas skarp fokusfotografi.

Frans Lanting

Frans Lanting (född 1951) är en fotograf från Holland som specialiserat sig på djurlivsfotografering. Han driver bland annat en studio och ett galleri i USA. Lanting arbetar i många olika delar av världen, inklusive Amazonas, Afrika och Antarktis. Hans fotografier visas regelbundet i National Geographic, där han jobbat som fotograf.

Frans Lanting

Paul Strand

Paul Strand (1890-1976) var en amerikansk fotograf som hjälpte till att etablera fotografi som en konstform på 1920-talet. Han var mångsidig och täckte många olika genrer och ämnen i hela Amerika, Europa och Afrika. Alfred Steiglitz hjälpte till att påverka hans modernistiska sätt att arbeta. Paul arbetade även med den berömda dokumentärfotografen Lewis Hine och lärde sig då om formella abstraktioner och gatuporträtt.

Anne Geddes

Anne Geddes (född 1956) är en fotograf från Australien som bor och arbetar i New York. Hennes böcker har publicerats i 83 länder och sålt mer än 18 miljoner exemplar. 1997 såldes över 1,8 miljoner kalendrar med Geddes fotografier. Hennes debutbok Down in the Garden hamnade på New York Times Bestseller-lista.

Dorothea Lange

Dorothea Lange (1895-1965) var en amerikansk fotojournalist och dokumentärfotograf.

Hon är mest känd för sin Depression-era arbete för Farm Security Administration (FSA). Hennes tidiga arbete involverade mestadels fotografering av den sociala eliten i studiomiljö. Senare gestaltade Lange konsekvenserna av den stora depressionen. Hon påverkade utvecklingen av dokumentärfotografi till vad det är idag.

Man Ray

Man Ray, född Emmanuel Radnitzky, (1890-1976) var en amerikansk bildkonstnär som tillbringade större delen av sin karriär i Frankrike. Han jobbade mycket med surrealistiska rörelser. Han såg sig själv som målare framför allt, men är ändå framförallt känd för sin mode- och porträttfotografering.

Richard Avedon

Richard Avedon (1923-2004) var en amerikansk mode- och porträttfotograf. Hans mode- och porträttfoton bidrog till att definiera Amerikas bild av stil, skönhet och kultur under det senare delen av 1900-talet.1946 började han som fotograf för Harper’s Bazaar som hjälpte honom att finansiera sin studio. Där producerade han bilder för Vogue och Life-tidningar. Avedon var alltid intresserad av hur porträtten fångar personligheten och själen i sitt ämne.