När man fotograferar så handlar det mycket om inspiration. Den inspirationen kan komma på så många olika sätt beroende på hur du är som person och vad du är ute efter. Det kan vara idéer av teknisk art eller mer artistiska idéer. Att vara fotograf kan ju vara som att vara i gränslandet mellan konstnär och fotograf. En del är fotograferar i konstnärligt syfte men andra kanske för att berätta en historia på annat sätt, som en nyhetsfotograf.

Kreativitet i första hand

Dock kan man säga att oavsett vilken etikett man sätter på sig själv som fotograf så bör man ha någon typ av kreativ ådra. För det handlar om kreativitet nästan mer än ren teknik.

Om man får brist på idéer så kan man alltid vända sig till olika typer av fotografiska mästare för att hitta till en bra tanke igen. Det är lätt att bara vända sig till exempelvis instagram eller flickr eller liknande, där finns allt. Men ibland så kan man behöva något djupare som bara de stora världskända mästarna inom foto kan ge.

Många av dem lever inte idag vilket gör att man måste lägga lite mer engagemang än att bara gå till instagram för att hitta deras verk. Men när man väl dykt ned i fotografins historia genom de gamla mästarna så kommer man inte att ångra sig. Alla hade de sin egen nisch, nedan presenteras några av de som tydligt satt sina avtryck i fotograf-historien.

 

David LaChapelle

Föddes 1963 och är en amerikansk kommersiell fotograf och finkonst-fotograf. Hans foton refererar till konsthistoria, religiösa scener och de som förmedlar någon typ av sociala budskap. Hans fotografiska stil kan beskrivas som “noggrant skapad i en högglans, färgpopande, hyperrealistisk stil” och som “kitsch pop surrealism”. LaChapelle har arbetat för många stora, internationella publikationer. Hans arbete har kunnat beskådas i kommersiella gallerier och institutioner runt om i världen.

David LaChapelle

 

Cindy Sherman

Hon såg dagens ljus i januari 1954 och är en amerikansk konceptuell konstnär. Hon är allmänt känd som en av de mest inflytelserika artisterna inom modernt fotografi. Det förstår man när man ser att hon har två bilder i listan över de tio dyraste fotografierna i världen. Hennes fotografier utforskar samtida identitet och konsten av representation. Dessa påverkat av obegränsat utbud av bilder från TV, tidningar, internet och konsthistoria.Hon placerar sig själv i sitt eget arbete, med hjälp av olika förklädningar och personligheter. De är störande, obehagliga men emellanåt även roliga. Cindy är inte bara fotograf utan även modell, frisör, stylist och makeup artist.

 

Robert Frank

Han föddes 1924 och är känd som en oerhört produktiv fotograf. Från 1941 arbetade han som kommersiell fotograf i bland annat Zürich och Genève. 1947 kom han till USA får att jobba som modefotograf och använde då sin  35mm Leica-kamera vilket var ovanligt vid den tiden. Den gav hans fotografier ett speciellt uttryck. Mellan åren 1950 och 1959 vände han sin uppmärksamhet mer åt gatan och fotojournalistik. Man kan säga att det blev hans största genombrott. Guggenheim-föreningen möjliggjorde för honom att resa runt i landet och resultatet blev ett av hans mest kända arbeten som fick namnet “Amerikanerna”. Robert Frank hade ett nära samarbete med Walker Evans och blev en av världens mest kända gatufotografer. Han kompletterade sina foton med text, ofta skrivna direkt på negativen eller utskrifterna.