Professionella fotografer finns det gott om, men det är inte alla som är något att ha. Det kryllar av mindre studios som fokuserar på porträtt fotografering eller barnfotograferingar, kanske kommer man hit för att ta ett syskonfotografi att ge bort till en förälder som fyller jämnt. Bra fotografer är sällsynta och finner man en sådan har de förmodligen ett ganska fullbokat schema, men det kan vara värt att vänta på just den där fotografen lite extra länge. För att se tills å man alltid har kunder kan det vara en fördel att utveckla sig själv så man blir den där fotografen som andra väntar på att få anlita.

Begränsning ger plats för upptäckt

Vad är det då man bör tänka på när man vill utveckla sig själv inom fotografering? Till en början är det bra att försöka begränsa sig, metaforiskt binda den ena handen bakom ryggen så man inte kan ta hjälp av den extra handen som man är så van vid. Inom foto kan detta till exempel innebära att man istället för att använda sin systemkamera och ha fri tillgång till redigeringsprogram, så väljer man att kanske fota endast med mobilkameran och sedan bara tillåta sig själv att redigera detta med penslar. Genom denna metoden så upptäcker man sin egen förmåga och hittar en typ av bilder som man inte visste fanns.

Våga byta bana

Ofta snöar man in på något speciellt när man fotar, en del fotar bara människor och en del har kanske fastnat för vackra naturbilder. Jag kan förstå varför naturbilder kan bli en anhalt där man stannar, det är den typ av bilder som är min absoluta favorit. Dock kan det vara svårt att hitta nya vägar om detta är den enda typen av bild man tar, därför kan det vara bra att låta detta vila och istället gå över till något helt annat en stund. Detta kan hjälpa en att öppna ögonen för nya tekniker och man lär sig något annorlunda.

Rent och snyggt

Ett annat sätt att kliva utanför den bekvämlighets zon som man så enkelt hamnar i, är att leta upp guider online eller läsa en bok som handlar om något annat område än det du brukar röra dig inom. Fotar man mycket porträtt kan man lära sig göra ett digitalt montage, under tiden man håller på med det kan man finna den där Aha upplevelsen man letar efter, något som skulle se häftigt ut på de bilder man vanligtvis jobbar med. Men det är en bra början att kika runt och se på de olika objekt man har på tillexempel sin skärm och känna efter, vilka av dessa får dig att må bra? De du fastnar för och som ger dig en härlig känsla är det bra att skriva ut och sätta upp omkring dig, göm skräp, fixa sladdarna och skaffa en kopp för pennor. Ja se helt enkelt till att ha en städad och ren yta omkring dig på den plats där du ska välja bilder. En stökig miljö innebär stökiga tankar och det är ingenting man vill ha när man ska fokusera på känslan i bilderna.