Det är otroligt lätt att hamna i sitsen där man försöker lära sig lite om allt möjligt på en gång, man är ivrig efter kunskapen om något nytt så man griper tag i alla strån man kan. Detta resulterar i en röra mentalt där det tar tid att komma framåt och bli bra på en specifik sak, istället bör man sikta in sig på ett specifikt område. Exakta mål ger raka direktiv till vad man måste lära sig, man kan tillexempel sätta som mål att lära sig ta bra porträtt och göra om de till hi-key. När man väl är klar med detta mål och känner sig nöjd med den nivå man uppnått så kan man välja nya vägar med nya mål, men se till att inte ha två på gång samtidigt.

Våga härma

Liksom en konstnär lär sig genom att kalkera då de känner flytet från linjerna, så lär sig även en fotograf genom att försöka efterlikna en annan fotograf som de beundrar, under tiden man jagar den där bilden så skapar man automatiskt en egen stil. En variation och kombination av ett eget foto tillsammans med den erfarenhet du besitter, skapar en stil som är personlig för dig. Det finns en mängd bra fotografer där ute som skapar unika versioner av annars så väl fotograferade platser och ting, att någon försöker efterapa detta är garanterat bara en komplimang till fotografen i sig. För vem vill inte att någon annan ska gilla ens arbete så mycket att de vill göra samma sak?

Disciplinen är viktig

Inspiration är ett ord som används inom alla olika kreativa områden, vare sig man skriver, ritar, målar eller fotar är det inspiration som driver en i det man gör. En målare kan gå ute och se en byggnad med linjer som skulle göra sig vackra på en canvas, eller natur vars färger skapar en vacker tavla. Men detta är bara till en början, när inspirationen börjar sina och arbetet går trögt så är det dags för pannbenet att börja jobba. Sätt dig ner och fortsätt, förr eller senare kommer det att lossna, det gör det alltid. Håller man inte koncentrationen så kommer man oftast ingenstans alls, går man däremot efter arbetsdisciplin så lossnar det alltid tillslut.

Fråga den okunniga

Har man fastnat riktigt ordentligt kan de tekniska prylarna bli ett handikapp tillslut, man gör samma sak om och om igen men kommer ingen vart. Det kan då vara bra att istället lägga undan både kamera och dator för att istället fokusera på något annat. Framkalla bilder i mörkrum eller sätt dig ner med barnen och deras kritor en stund, detta kan hjälpa till att skapa nya idéer och vyer. Om inte annat kan man alltid ta hjälp av någon som inte har kunskap i det man gör, gå tillexempel till farmor och ställ frågan ”Vad är fel med detta foto?”. Ställer man frågan vad de tycker om ens foto får man oftast svaret att det är jätte fint, men vänder man istället på det och vågar lyssna på kritiken så kommer de förmodligen vara helt ärliga om vad som saknas. Hur fåniga svaren än kan låta så kommer de ha rätt, så var öppensinnad.