En vacker solnedgång, ett böljande hår eller en sommaräng en solig dag är alla tre fantastiska chanser till ett lyckat foto. Vill man bli duktig är det bara övning som gäller, men med en del motiv är det betydligt lättare att lyckas än andra. Sådant som rör sig blir självklart svårare att fånga på bild, men att lyckas fånga ett ögonblick kan innebära magiska resultat. Springande barn eller en ballerina i helt rätt ögonblick skapar den rätta energin i ett fotografi, men det är en konst att lyckas med detta men det finns en hel del fotografer som arbetar med att just fånga människor i rörelse.

Eventfotograf kanske inte låter som det allra mest glamorösa arbete som finns, men rollen har mer att erbjuda än att bara fota människor i obekväma poser. Varje event innehåller olika utmaningar som innebär att man måste tänka till på stående fot, dessutom kräver varje klient olika många foton och en del är lättare att fånga än andra. En del kanske vill ha en serie foton i reportagestil medan andra vill att man fokuserar på omgivningen, vad det än är som gäller så finns det olika tekniker och tips för hur man ska bära sig åt och just dessa tänkte jag ta en titt på nu.

Svåra foton som arbete

Fånga giget

För att ens kunna kalla sig eventfotograf måste man klara av att landa de där jobben, få sitt namn känt där ute. Det kan vara en svårighet att ens få giget eftersom människor helst anlitar någon som har mer erfarenhet, men i takt med att man bygger upp sin portfolio så kommer kunderna mer troligt vara villiga att ge dig en chans. När man väl bokats på ett jobb är det ens chans att visa vad man går för, är kunden nöjd med dig så kommer inte bara dem komma tillbaka utan de tipsar även andra. Än idag är det rykten och tips som är den bästa chansen att få sitt namn känt där ute. Utöver det är reklam online ett väldigt bra sätt att marknadsföra sig själv.

Mångsidig kunskap

Det är viktigt att man tar sig an arbete inom den dimension man själv klarar av samtidigt som det är viktigt att den typ av foton man tar matchar den typen av event som man arbetar vid. Bröllopsfoton varierar sig tillexempel från det som krävs vid en galleriinvigning till dryckesevent. Man vill inte bara ha en sorts bilder från ett bröllop utan det är minst lika viktigt att få snygga bilder på dukningen och dekorationen som det är på brudparet och framförallt klänningen. Det är otroligt viktigt att man förstår vem som är den viktigaste personen på ett event, på bröllop är detta ganska solklart men på andra event kan det vara lite svårare. Därför är det bra att alltid ta reda på det, be uppdragsgivaren peka ut de absolut viktigaste personerna och lägg fokus där.

Mångsidig kunskapÖvning ger färdighet

Ett bra sätt att öva på att just fånga ögonblick är att börja just i hemmet, här kommer inte alltid ljuset vara perfekt och här kommer inte familjen rada upp sig för varje foto du vill testa. Dra fram kameran en helg när alla är hemma och försök fånga det vackra i situationerna och aktiviteterna de gör, detta testade jag en helg och det gav verkligen övning. Intensiteten hos en kvinna som fokuserar på sitt pyssel, spänningen i ögonen medan en annan kvinna som tog sig an den utmanade spelets värld och en man var lycka strålade vid det virtuella roulettbordet. Den magi som syntes i ögonen när jag lyckades få till en bild när han vann var samma magi som hade skett om det vore spel vid ett live event, men detta gjorde det mycket bekvämare för oss båda tack vare att vi kunde vara hemma och båda syssla med det vi tycker bäst om. Dessutom råder det på många casinon helt eller delvis fotoförbud som kan göra ett sådant foto omöjligt.

Mindre efterarbeteMindre efterarbete

En annan viktig detalj är att inte använda för mycket filter och redigering när det kommer till det färdiga resultatet, de allra flesta vill helst ha bilder tagna direkt från verkligheten eftersom det är just där det skedde. Med det i tanke är det absolut bäst att inte låta sig försvinna i världen av redigeringsprogram, istället kan man lära sig uppskatta det som naturligt finns i bilderna och skippa alla regler för en stund. Även om man själv inte skulle bli helt nöjd med en bild så får man tänka på att det är kunden som ska bli nöjd, och som jag nämnde innan så är en nöjd kund en chans till mer arbete. Kom överens om hur kunden vill ha sina bilder och erbjud dem att se över filerna innan du ger över det slutgiltiga resultatet, ge kunden en chans att börja lita på dig och få känna att de är uppskattade så är risken större att de kommer komma tillbaka eller rekommendera dig vidare.