Från Tank man till Den brinnande munken, världen är full av fotografier som fångat världens uppmärksamhet och ändrat historien på sätt som vi än idag kan känna av. Många av dessa foton är etsade i våra hjärnor, vare sig vi inser det eller inte och vi behöver inte ens veta historien bakom fotografierna. Tar man sig en titt på bilden Tank Man, den ikoniska bilden av en man ståendes mitt på en väg medan en hel rad stridsvagnar åker emot honom. Omständigheterna bakom fotot är okänt, man har ingen aning om vad som fått den där mannen att ensam ställa sig just där och ta sig an alla det stora fordonen ensam. Trots detta förstår vi kraften bakom fotot bara genom att se på det, bara mannen ger ett budskap om att vara stark nog att göra en skillnad även mot det allra tuffaste motstånd.

Bestämd man

Sen har vi Den brinnande munken, en bild som föreställer Thich Quang Duc som stoiskt brinner till döds efter att ha tänt eld på sig själv i protest. Det behövs ingen historia för att förstå hur denna man verkligen brinner för det han protesterar mot, bilden behöver inte tala om vilken orsak det är och man behöver inte ha koll på vem munken är heller. Styrkan i bilden är tydlig och även här kan man se hur den enskilda människan har en makt över vad som händer och sker i världen, när det gått så lång att någon väljer döden istället för livet så är det svårt för omvärlden att inte reagera och vilja ta reda på varför han protesterar på ett sådant sätt.

Beskrivande historia

Den moderna historien är fylld av kända foton som dessa, bilder som talar till oss alla på sätt som vi ibland knappt kan sätta ord på. Dessa bilder visar oss det allra bästa av vad mänskligheten är kapabel till samtidigt som det också visar oss det allra värsta människan kan ställa till med, båda dessa visas samtidigt som allting mitt emellan blir tydligt.  Oavsett om man får en bakgrundshistoria medan man ser på bilden eller ser på de med helt ovetande ögon så definierar dessa vår historia. Man skulle kunna sammanställa en överblick över tillexempel 1900-talet där man använder bara foton, man skulle då kunna visa vilka stora händelser som skett i världen utan att behöva använda ord. Även om resultatet inte kommer innehålla namn eller datum så kommer man få en bra överblick över vad som hänt och hur allvarligt det varit.

Talande bilder

Fotografer är duktiga på att förmedla händelser och situationer vare sig de är positiva eller negativa, åskådarna kan enkelt urskilja situationerna och förstår vikten av händelsen. Den brinnande munken fotades 1963, men även om bilen på bilden är gammal och kläderna på de runt omkring inte är samma som idag så ger bilden rätt intryck. Bara förmågan att sitta ner under den olidliga smärta elden bringar visar beslutsamheten hos mannen och den glöd för frågan han protesterar mot, det kommer vara synligt oavsett vilket år det är när man ser den för första gången.