Sätten för hur man kan fånga omvärlden och saker på bild är nästan oändliga, det finns många olika typer av fotostilar och vi har gått genom en del nu, men det finns några fler jag tänkte lyfta fram. Fotografier enligt mig är ändå en liten gnutta magi, inte bara det faktum att man kan fånga ett motiv på bild utan just det en del fotografer kan skapa med hjälp av en kamera. Som när det gäller makrofotografering, en stil som får små saker att verka större än livet självt.

Fotografiets olika världar – del 3

Förstorande

Denna stil har ett väldigt brett användningsområde, men en av de saker som faktiskt är som mest populär är sättet man fotar små insekter och växter. Exotiska insekter har helt otroliga färger och markanta karaktärsdrag, vilka ger ett resultat av att vi ser precis alla detaljer som vi missar när dessa insekter flyger förbi snabbt. Vi har inte heller ögon vilka fungerar som förstoringsglas så det kan vara väldigt svårt att se detaljer på en så pass liten insekt. Vill man själv ta denna typ av fotografier behöver man en speciell lins till detta, Tamron gör några av de allra bästa för både Nikon och Canon, men det finns även linser till ett lägre pris om man inte vill eller kan spendera allt för mycket.

Otroliga steg

Våra hem är något vi fotar ofta, precis som vår mat. Är vi lite extra stolta över vår inredning visar vi gärna upp det på tillexempel sociala medier, men att få till ett sådant där foto som inredningsfotografer lyckas med är inte samma sak. De skapar otroliga och inspirerande bilder och vyer av de begränsade ytor som finns i ett hem, men några av de absolut mest imponerade bilderna är de som skildrar stora miljöer så som operahus. Fotografen David Leventi fångar dramat och skönheten från dessa ställen, även när scenen är tom. Dessa speciella platser är designade för att vara spektakulära utan någon pågående föreställning, men med rätt vinklar kan något så enkelt som en trappa bli helt fantastisk. Balint Alovits visar att när dessa fotas rätt framstår det som en trollbindande och abstrakt form.

Sagan blir till foto

En av mina absoluta favorit stilar är den makalösa sagofotograferingen. Sagor har funnits i över hundra år och fotografer försöker än idag återskapa dem i sina fotografier. Medan många hyllar sagor som tillexempel Rödluvan i sina foton så skapar andra slående bilder genom att endast ha tanken av sagovärlden i huvudet. Man skapar fantastiska scener och kostymer för att få till denna typ av foton, men det är inte nödvändigt att använda sig utav komplicerade scener för att lyckas få till en sådan bild. Det finns fotografer som placerar in sagan i det de har omkring sig, naturen är ett fantastiskt ställe att skapa magi. Även hemmamiljöer kan fungera bra, fotografen Daniela Majic skapar tillexempel dessa fotografier på sin lilla vind. Så även om denna typ av fotografering, precis som andra stilar kräver en lite dyrare utrustning och rekvisita, så kan man klara sig undan ännu en kostnad genom att se det vackra i det man har framför sig.

Fotografi av Daniela Majic