Fotograferingen har inte bara en inriktning, ända sedan det uppfanns har fotografer jagat nya sätt att fånga det de vill förmedla. Bilderna har utvecklats mycket sedan den första kameran och idag har de flesta människor som äger en smartphone tillgång till en bra kamera och dessutom tillgång till filter och enklare redigering som ger dig möjligheten att göra ditt foto till det du vill. Var och varannan människa är idag en form av hobbyfotograder som laddar upp bilder på sociala medier för andra människor att kritisera, men det är dock bara enklare redigering och filter man kan använda i en telefon, riktiga fotografer använder sig utav helt annan utrustning.

Fotografiets olika världar – del 2

Det osynliga

Infraröd fotografering tänker om världen så som vi ser den, här använder man speciella fotofilter vilka hjälper till att transformera vanliga platser i världen till världsfrämmande och otroliga ställen. Träd och gräs blir bland annat färgade med fantastiska toner av orange, rosa och lila, men även dimman kan få ett eget liv när detta filter läggs på. Bradley G. Munkowitz har en serie som skildrar Tracy Arm fjord i Alaska där de lågt liggande molnen ser ut som fält av lava som är redo för ett utbrott, och fotografen Paolo Pettigiani ekar detta i sina infraröda bilder av Central Park. Man får på detta sätt fram någonting som egentligen är osynligt, med infrarött filter blir det synligt och levande.

Känslor i rörelse

En annan typ av fotografi som faktiskt fångar någonting som är i rörelse är Dansfotografi, en form av konst som erbjuder det ideala sättet att fånga skönheten i dansen. Och det är inte så konstigt att denna form är populär, de bästa fotona är ju faktiskt de där man fångat ett ögonblick som är fruset i tiden. Dessa ögonblick på dansare visar det konst och styrka dessa personer besitter, men det är inte så lätt som det kanske kan se ut att lyckas med detta. För att fånga en dansare, framförallt en som är mitt i luften, endast några få sekunder från ett ögonblick förlorat, behöver man ha en kamera med snabb slutartid. Man behöver också tänka på den bästa vinkeln i vilken du bör rikta din kamera. Men dans handlar inte bara om kroppsrörelse, så var säker på att fotografera en dansares ansikte för att verkligen fånga dess verkliga natur och känslor vilka de lägger ner i sitt framförande.

Rykande hett

Ingen kan väl heller ha missat matfotografering. Denna typ av foto är en av de mest populära som idag finns på sociala medier och populariteten för detta minskar inte. Det är inte längre bara professionella kockar som kan få det att vattnas i munnen på en, många amatörer kan laga mat och lägga upp den så det ser minst lika lockande ut som om det hade lagats utav någon som utbildat sig till kock. Men det finns några små enkla steg som kan hjälpa till med att få maten din att se utsökt ut. Se till så maten är väl belyst, ett naturligt ljus är att föredra. Var uppmärksam på din rekvisita och fota snabbt, maten är inte gjord för att vara för evigt och kreationer som du byggt upp kan snabbt kollapsa igen.