För många av oss har det blivit en naturlig handling att ta en bild vart man än må befinna sig och vi bär idag runt på bra kameror i våra telefoner, det behövs inte längre en separat kamera att släpa runt på. Bilder har idag blivit mer av en vardagssak än en konst. Vi fotar saker vi vill komma ihåg, alltså allt från bröllop och semestrar till det vi åt till frukost. Men detta innebär dock inte att kreativ fotografering tar samma riktning som dinosaurierna, det är faktiskt tvärt om. Tack vare tekniken så har fotografin breddat sina visuella möjligheter och med hjälp av olika anordningar och linser har vi möjligheten att fånga olika typer av foton på sätt som vi tidigare inte ens vågade drömma om. Ögonöppnande dokumentärfoton och respektingivande fantasiscener visar oss hur fantastiskt nyanserad fotovärlden faktiskt är. Det finns otaliga sätt för hur man kan komponera ihop och redigera en bild, men oftast fokuserar fotografer sina portfolier på en eller två typer av foton. På så sett kan de slipa sina tekniker till perfektion och förfina sina visuella språk så fotona blir än starkare.

Fotografiets olika världar – del 1

En vy från ovan

Ända sedan fotograferingen uppfanns 1839 ar människor försökt fånga världen på bild ovanifrån, detta innebär att flygfotograferingen har en lång och rik historia som startade 1858 då fotografer Gaspard-Félix Tournachon fäste en kamera på en ballong. Efter detta har det bara blivit bättre och bättre, framförallt efter uppfinnandet av drönaren. Fotografen Andy Yeung gillar att arbeta med drönare eftersom dessa ger oss möjlighet att se saker och ting som vi annars inte har tillgång till. De lägger dessutom till ett lager mellan traditionella flygfoton och markfoton och gör den kreativa processen mer intressant.

Färglös skönhet

Sedan har vi den alltid så vackra svartvita fotograferingen som faktiskt börjar där hela konsten med fotografier börjar, de moderna svartvita bilderna håller fotografiernas äldsta tradition vid liv. Nu för tiden är det ett val av stil att fota med denna palett och inte en nödvändighet, det används som ett sätt att föra in tidlöst drama i fotografernas kompositioner. Då man tar en bild i svartvitt är det viktigt att tänka på kontrasterna, skuggorna kommer se mer definierade ut och dina extrema toner kommer upplevas spröda och rena. Som resultat kommer bilden stå ut i mängden.

Den perfekta sammansättningen

Många typer av fotografi fångar precis det kameran ser, men så är inte fallet med kompositfotografi. Denna typen av fotografi innehåller dussintals, om inte hundratals olika fotografier i en enda bild. De individuella fotografierna tas och klistras sedan ihop digitalt till en trovärdig scen i program så som Photoshop och dessa bilder brukar bli väldigt häftiga och effektfulla. Men det är inte bara erfarna fotografer som kan skapa denna typen av konst, alla som har tillgång till ett program på datorn där man kan redigera fotografier kan skapa sitt eget kompositfoto. Med dessa program kan man dessutom redigera alla typer av foton i alla olika stilar och idag är det nästan ett måste, fotografer använder sig utav redigering för att göra bilden till det dem vill.

Photoshop