Att bemästra mörkerfotografering handlar mycket om att vara teknisk kunnig, det vill säga god förståelse av kamerans olika inställningar. Det kommer också att kräva en viss typ av utrustning. Det är inte givet att alla kamerahus klarar mörkerfotografering, kamerahuset måste tillåta manuella exponeringsval och kamerahuset måste även kunna ställas in på slutartider som är längre än 30 sekunder. Utöver ett kamerahus som klarar mörkerfotografering bör man ha ett stativ, eftersom när man fotar i mörker så blir minsta skakning en oskärpa i bilderna. Som komplement till stativ bör man även använda fjärrutlösare. Fjärrutlösare hjälper till att undvika den skakning som annars blir när man trycker på avtryckaren. Om man saknar fjärrutlösare kan man även använda kamerans självutlösare. Tänk på att använda ett objektiv med lägre bländartal, det går såklart att använda alla typer av objektiv men ett lågt bländartal är optimalt för mörkerfotografering.

Nödvändiga inställningar vid mörkerfotografering

Vid mörkerfotografering finns det många olika inställningar att ta hänsyn till. När det gäller slutartid så får man testa sig fram då man troligen får ändra vart eftersom. Att fotografera mycket liv kräver en längre slutartid medan en kortare slutartid passar bättre vid motiv som är stilla. Om man fotograferar med stativ kan man använda lågt ISO-tal till exempel 100 men fotograferar man utan stativ bör man öka på ISO-talet till ett mycket högre tal, till exempel 1600. Men med ett högre ISO-tal blir också bilderna mycket mer brusiga och kvalitén sämre.

Vid fotografering utan stativ behöver man ofta välja en stor bländare för att få ner exponeringstiden så att man klarar att hålla kameran stilla. Men fotograferar man med stativ så är det skärpedjupet som avgör vilken typ av bländare som behövs. Vid motiv med mycket rörelse är det kombinationen med slutartid som får styra bländarvalet.

Vid mörkerfotografering är det bra att använda manuell skärpa eftersom kameran kan ha svårt att ställa in skärpan automatiskt i mörker men också på grund av att skärpan ställs in när man trycker avtryckaren halvvägs och detta blir ett problem med fjärrutlösare eller självutlösare. För att kunna efterbehandla bilderna bör man använda inställningen raw bildformat, det gör att man kan justera vitbalanser, kontraster och färgtemperaturer. Vissa objektiv har inbyggd bildstabilisering och med dessa objektiv bör man stänga av bildstabiliseringen då det annars kan försöka kompensera om kameran är helt stilla som vid användning av stativ.

Objektivitet kan då skapa egna vibrationer som skapar oskärpa i bilden. I Sverige blir det ofta väldigt kallt om nätterna och då kan det vara bra att ha med sig extra batterier som man förvarar varmt, till exempel i innerfickan på jackan. Anledningen till detta är för att batterier håller sämre när det blir kalla. Till sist så spelar även erfarenhet roll då kameran har en förmåga att fånga omvärlden på ett sådant sätt som våra ögon inte kan, kan man som fotograf i förväg visualisera detta kan man fånga helt magiska ögonblick. Det olika inställningarna står i samspel med varandra och hur duktig man är som fotograf att kombinera dessa är avgörande för att få till bra bilder.