Det är många föräldrar som vill passa på att fotografera sina små innan de blir stora och inte längre vill vara med på bild. Antingen kan man gå till en professionell för att slippa få suddiga semesterbilder eller få en julfotografering som blir rena rama kaoset när man försöker ta bilderna på egen hand. Faktum är att det faktiskt är inte så svårt som man tror att få till bra bilder om man har vissa saker i åtanken oavsett om man använder kamera i mobilen eller digitalkamera.

Ta bättre bilder

Med all sannolik är man längre än sina barn, precis som när det är dags att ta bilder av husdjuren där hemma gäller det att komma ner i ögonhöjd med barnet. Annars är risken att perspektivet blir alldeles galet på fotona, men ibland kan det i och för sig vara mycket effektfullt att ha ett fågelperspektiv. Försök att komma ner på knä eller rent av ligg ner för att ha kameran i samma höjd som barnets ögon, vilket är en viktig tumregel i samband med att ta bilder på barn. Något som också är bra att tänka på, är vilken bakgrund det finns bakom de små när fotot blir taget. Är det rörigt bakom är det lätt att bilden också blir rörig. Var smart och nyttja en enfärgad vägg i vardagsrummet i stället för gårdagens disk i köket. Självklart ska man inte flytta barnet för då fördärvas själva ögonblicket man vill fånga på bilden, men man kan flytta sig runt motivet och på så sätt hitta en lämplig bakgrund.

Läs av ljuset

När bilder tas handlar det egentligen om att måla med ljuset. Är man en skicklig fotograf går det att läsa av ljuset och låta det hjälpa till att få en bättre bild. Att leka med ljus kräver träning och i vissa fall även teknik. Har man inte kunskaperna finns det ändå vissa saker att tänka på för att förbättra bildresultatet. Innan fotot tas kontrollera vart ljuset kommer ifrån och hur starkt det är. Kommer ljuset från solen eller från lampor. Det finns bra lampor på mobiler, men att ha ytterligare ljus är alltid bra. Är miljön för mörk kräver det att kameran måste ha en högre ljuskänslighet för att bilden ska bli bra, samtidigt som det blir mer brus på fotot.

Läs av ljuset
Läs av ljuset

Har man också mindre ljus kommer slutartiden bli längres som leder till att skakningarna ökar och fotot bli suddigt vilket beror på skakningsskärpan försämras. Det är svårt att låta bli att skaka digitalkameran eller mobilen, speciellt om man håller på en längre stund. Därför är det alltid bra att använda sig av ett stativ, vilket gör att ljussituationen kan förbättras genom att flytta på kameran. Ljuset från solen genom ett fönster är den allra bästa ljuskällan eftersom det ger ett fint och mjukt indirekt ljus. Det gäller bara att se till att inte solen gassar för då blir ljuset alldeles för starkt och ger ett hårt intryck. Ljus från ett fönster ger ett härligt fint glitter och ett härligt liv i de smås ögon. Detta kallas för catchlights.