Det finns museet och utställningslokaler för det mesta, vi har ställen som visar historiska båtar som sjunkit, djur som varit utdöda, modern konst och gammal konst. Hit kan man gå för att beundra konstverk och lära sig något nytt. Konst i olika former har alltid beundrats och hängts upp på olika ställen för allmänheten att beskåda, mycket konst har dessutom målats i byggnader där den fortfarande finns förevigad för omvärlden att se, men detta är inte lika lätt med fotografier.

Två bröder

I Sverige hittar vi i Stockholm en konsthall som är privatägd, Fotografiska. Denna grundades av två bröder, jan och Per Broman, men ägs och drivs nu av Svenska Fotografiska museet AB. Detta är beläget i Stora Tullhuset i Stadsgådshamnen och ritades av Ferdinand Boberg. Till skillnad från många andra liknande utställningshallar är denna relativt ung, man slog upp portarna för Fotografiska i maj 2010. Invigningen skedde med utställningen A Photograper´s Life 1990-2005, en utställning från den amerikanska porträttfotograden Annie Leibovitz.

En utställning och en bok

Denna kvinna har arbetat för stora tidningar som Vanity Fair, Vogus och Rollig Stone. A photographers life var en sammanställning av ungefär 200 fotografier efter Susan Sontags död, en blandning av både privata bilder och porträtt som fotats på uppdrag. Resultatet blev både en bok och en utställning som visades på Brooklyn Museum i USA 2006 och sedan på Fotografiska i Stockholm 2010. Annei Leibovits har sagt ”Jag har inte två liv utan ett, där de privata bilderna och uppdragsbilderna är lika stora beståndsdelar.”

En annorlunda fotograf

Med en sådan succé utställning som start har konsthallen sedan bara fortsatt att blomma, man har sett andra utställningar från bland annat Robert Mapplethorpe. En amerikansk fotograf som dog 1989, han var framförallt känd för sina svartvita, minutiöst komponerade studiobilder som offta bar motiv av blommor eller som var homoerotiska. Bland de mest välkända porträtt är det av Patti Smith, någon han var nära vän med och hade ett förhållande med. Under delar av 1960- och 70- talet bodde de tillsammans i New York. Det klassiska skönhetsidealet är precis vad hans fotografier ger uttryck för, och det är inte sällan man kan påminnas om antika statyer när man ser på dem.

Historiskt känd svensk

En av de svenska som ställts ut på Fotografiska är Anders Zorn, en konstnär från Mora i Dalarna. Denne man är betraktad som en betydande konstnär i Sverige, men han blev även uppskattad i utlandet och då framför allt i USA. Där anlitades han av presidenter, socitetsfolk och företagsledare för att måla deras porträtt. Förutom på just denna utställning så kan man se hans verk på en massa olika ställen, Kalmar konstmuseum, Musée d’Orsat i Paris, Metropolitan Museum of art i New York och i självaste Vita Huset i Washington. Dessutom är denne man representerad i den svenska frimärksutgivningen, inte bara som målare utan även som tecknare och etsare. Just det frimärke som visade etsningen Självporträtt från 1904 gavs ut på Zorns hundraårsdag. Förutom den konstnär han var så var han även dubbad riddare av Vasaorden och Nordstjärneorden, fina titlar på en så begåvad konstnär.