Förut tog man flygfoto endast med flygplan. Fotografen fick då följa med piloten upp i luften och ta kort med sin kamera. Tekniken har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och nu är det vanligt att man skickar upp en drönare i luften att ta bilderna. Då står föraren kvar på marken och styr drönaren med en fjärrkontroll från marken. Ofta kan man då via en display se det som drönaren ser och ta kort över den vy som den ser. Drönare som kostar lite mer har idag riktigt bra kamera vilket ger högupplösta bilder. Det gör det väldigt enkelt för den som önskar att få ett flygfoto över sitt hus, mark eller liknande.

Den som äger drönaren kan komma ut på plats och tillsammans kan prata om vilka omgivningar som ska fotograferas och det är enkelt att tillsammans titta så att det ser bra ut. En drönare kan stanna upp i luften och stå still vilket gör det mycket enklare än när man tar kort från ett flygplan. Önskar man börja och flyga drönare för att ta flygfoto finns det en del som man behöver ha koll på. Väger den mer än sju kilo eller att man flyger den så pass långt bort att den ej går och se med blotta ögat krävs att man har tillstånd från Transportstyrelsen.

Drönare kan också delas in i olika kategorier och ingår den i kategori tre måste man vara 18 år för att få flyga och är den i kategori fyra måste man ha fyllt 21 år men får inte heller vara äldre än 67 år. Vissa områden är så kallade kontrollzoner som kräver ett extra tillstånd från exempelvis luftfartsverket. Misstänker man att området där flygningen kommer att ske kan vara någon form av kontrollzon bör man alltid kontrollera med andra myndigheter för att vara på den säkra sidan.

Flygfoto med drönare
Flygfoto med drönare

Börja flyga med drönare

Om man är intresserad av att börja flyga med drönare så finns det en del billigare modeller att köpa i olika hobbyaffärer. De som arbetar i affärerna kan ofta ge bra information om vilken modell som skulle kunna vara lämplig. Vill man inte köpa en helt ny börjar det idag finnas många varianter att köpa begagnat.

Till och börja med bör man undvika att flyga så högt upp i luften. Skulle man tappa kontrollen över den på något sätt riskerar man att den går sönder när den trillar i backen. Kom också ihåg att läsa på lite kring hur långt drönaren och kontrollen har kontakt med varandra. Några modeller återvänder själv tillbaka när de tappar kontakten och andra riskerar att försvinna.

Första flygningen kan med fördel göras inomhus då det inte finns någon vind att ta hänsyn till. Börja sedan och flyga utomhus dagar då det är väldigt vindstilla och öva sakta upp kunskaperna. En drönare är väldigt lätt och tar därför enkelt vind vilket behöver kontrolleras, men för att det ska vara möjligt behöver man ha hunnit få lite flygvana och veta hur det ska hanteras.