Det äldsta fotografiet som finns kvar idag är taget 1826 (eller 1827 anser vissa forskare) och hade en expansionstid på 8 timmar. Det innebär att kameran tog åtta timmar på sig att ta fotografiet. Dagens fototeknik har tagit sig en lång väg sedan den dagen. Idag har varje mobiltelefon en kamera, med tekniker som är förbluffande fantastiska, och bilder i miljontals tas dagligen. Bilder på en själv, bilder på ens mat, ens husdjur eller bara av ens vardag. Intresset för amatörfotografi ökar varje dag, och med sommaren i antågande är det allt fler som börjar intressera sig för fotograferande under vattenytan. Det behöver inte vara så komplicerat och dyrt som många kan tro med undervattensfotografi. Enligt vissa källor, räcker det med en kompakt undervattenskamera för att tillfredsställa de flestas behov, och dessa behöver inte kosta mer än 400 kr.

Färger som förändras

Att fota under vattnet innebär i grunden samma regler som när man fotar på land. Samma tänk vid komposition och tekniska detaljer gäller, som att en kort slutartid är bra vid snabba rörelser när man t.ex. ska fota fiskar eller människor som rör sig. Men en sak som kan vara bra att tänka på är att densiteten i vattnet är 800 gånger högre än i vattnet. Ljuset rör sig därför långsammare. I praktiken innebär detta att vattnet filtrerar bort färger, och ju längre ner man dyker, desto mer märker man av detta filter. Den färg som först försvinner är röd. Efter det försvinner det gula, och slutligen även det orangea ljuset. Dessa effekter kommer redan efter 4-5 meter ner i vattnet.

Var nära objektet

Det är även bra att tänka på att försöka komma så nära sitt objekt som möjligt, för att få bilden så skarpt som möjligt. Att få skarpa bilder under vattenytan är svårare än när man fotar på land, för att vattnets ökade densitet och alla de mikropartiklar som finns i vattnet gör att bilderna lätt bli suddiga och ofokuserade. Därför är det extra viktigt att våga gå nära sitt objekt. Detta kan vara svårt om man försöker fota av saker som rör sig, som fiskar och krabbor. Ett tips kan vara att hålla sig stilla och låta vattendjuren komma till en själv istället. Att fotografera så nära ytan som möjligt ger de bästa bilderna. Ljusinsläppet är som störst, skärpan blir som bäst och färgerna blir som klarast.

Fota under vattnet med mobilen

Som nämndes ovan, är en vattentät kompaktkamera ett vanligt val när det kommer till att välja kamera till undervattensfotografering. Men det går även att fota med sin mobil. Även om det finns mobiler som är vattentäta, är det bästa att använda sig av en undervattenspåse. Dessa påsar kostar mellan 250-500 kr, och som det hörs på namnet är det en påse som man kan placera mobilen i för att säkert kunna använda den för fotografering. Det finns även avancerad teknik att köpa för de som vill ta fotograferingen till nästa nivå, som så kallade dykhus och vattentäta kameror. Men för de flesta, fungerar mobilen och kompaktkamerorna nog så bra!

Fota under vattnet med mobilen