Undervattensfotografering ger en inblick i en helt annan värld som inte alltid uppfattas med blotta ögat. Vattenresistenta kameror öppnar upp en helt ny möjlighet att få ta del av det som döljer sig under ytan. Denna stil är dock inte så etablerad ännu och kan upplevas som avancerad och invecklad. Men faktum är att undervattensfotografering inte skiljer sig så markant från övriga fotostilar. Det som gör att stilen sticker ut extra mycket är helt enkelt att bilderna är tagna under vattnet.  För fotointresserade personer som vill påbörja sin karriär och ge den en extra kick kan undervattensfotografering vara ett passande val. Det kommer inte som någon nyhet att fotografer som vill etablera sig ofta väljer att fokusera sin verksamhet på barn, bröllop, mode eller reklam vilket medför att de får tampas med en hel del konkurens. Med tanke på det stora utbudet av fotografer som existerar så kan det vara en ypperlig idé att tänka utanför ramarna och erbjuda något som väcker en annan sorts nyfikenhet och intresse. Ett lysande exempel på den enorma framgång som uppstod med undervattensfotografi de är egendomliga porträtt på dykande hundar. Mannen bakom kameran är den amerikanske fotografen Seth Casteel. Hans innovativa koncept har lockat fram många skratt och stor beundran vilket medförde att fotoboken Underwater dogs gavs ut. Boken blev en omedelbar succé och finns tillgänglig att köpa i Sverige. Att vara en professionell fotograf är dock inget krav för att kunna syssla med undervattensfotografering. Även nybörjare som vill pröva sina vingar i genren har goda förutsättningar att få till unika bilder.

Kameran ska klara trycket

Nyckeln till framgång ligger i rätt typ av kamerautrustning. Att använda en vanlig kamera är inte att rekommendera då objektivet, kamerahuset och blixten inte bör utsattas för vatten. De är helt enkelt inte utformade att klara de påfrestningar som uppkommer under vattenytan. Inhandla istället en gedigen undervattenskamera. Det finns en uppsjö med vattentåliga digitalkameror att välja bland som passar bra till ändamålet. Internationella kameramärken som Nikon, Canon och Sony erbjuder också kompaktkameror och systemkameror som är utrustade och specialanpassade för att leverera högkvalitativa foton. Vare sig valet landar i en kompaktkamera eller systemkamera så behöver båda modellerna samma tillbehör:

– undervattenshus
– blixt
– arm
– kabel
– port (gäller enbart systemkamera)

Dyk in på djupet

Då valmöjligheterna är stora bland kameramärkena så medför det att priserna kan variera kraftigt. För nybörjare går det ypperligt att använda en budgetkamera. Dessa tar fullt godtagbara foton och brukar inte kosta någon större summa. Yrkesfotografer som livnär sig på sina undervattensverk har dock mycket högre krav på utrustning och prestanda och lägger ner betydligt högre belopp för att säkerhetsställa professionella slutresultat.
Men det krävs ingen hög kompetens för att genomföra undervattensfotografering. Det är relativt enkelt och förenar nytta med nöje. Beroende på utgångspunkten så finns det alltid något spännande motiv att fånga genom kamerans lins, vare sig det är växlighet, stenar, fiskar, krabbor eller något helt annat.
När kameran är hopmonterad och laddad är det dags att sätta planerna i verket och bege sig till platsen där fotosessionen kommer att äga rum. Vare sig destinationen blir ett hav eller en insjö så är det en fantastisk möjlighet att föreviga det rikliga myller av liv som ligger i det fördolda.

Dyk in på djupet