Att fotografera maträtter är ett roligt och populärt nöje. Det finns dock vissa saker som man bör tänka på när man vill skapa ett riktigt snyggt matfoto. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vissa tips som gör det lättare att lyckas med fotograferingen.

Använd rätt fotoutrustning

För att kunna ta lika vackra matbilder som proffsen gör räcker det inte med att maten gör sig bra på bild. Man behöver också använda sig av speciell utrustning för att få fram den rätta känslan i fotot. När man fotograferar mat vill man nämligen använda sig av ett objektiv som har ett lågt bländartal eftersom det skapar ett snyggt skärpedjup i bilden. Den typen av objektiv kan vara lite dyrare att köpa än ett vanligt standardobjektiv, men resultatet man lyckas uppnå med dem gör att de ändå är väl värda att investera i. Många upplever också att ett stativ kan vara bra att använda eftersom det gör att kameran hålls stilla och man slipper skakiga bilder.

Glöm inte bort ljuset

exempel på god bild av maten

En riktigt bra matbild behöver ha tillräckligt med ljus i sig. Man kommer långt med det naturliga dagsljuset men se till att inte fota i ett direkt solljus. Det ger ofta ett väldigt skarpt resultat. Eftersom man ofta fotograferar matbilder inomhus kan det vara knepigt att få in tillräckligt med ljus i kameran om det är molnigt ute eller om man fotar på en plats utan stora fönster, där ljuset kan falla in ordentligt. Då kan man istället behöva höja ISO-funktionen på kameran, se bara till att inte höja för mycket så att bilden blir brusig. Ett annat tips är också att undvika att fota med en blixt. Det ger oftast ett alltför hårt och onaturligt ljus. Ett fint motljus kan däremot vara till fördel om man vill skapa en naturligt tilltalande bild.

Komponera bilden noggrant

När man fotograferar mat bör man vara noga med hur man väljer att komponera sin bild eftersom det påverkar helhetsintrycket. När bakgrunden är rörig och ostrukturerad är det lätt att betraktaren upplever bilden som mindre estetiskt tilltalande. Om man däremot satsar på att placera ut sin rekvisita och föremål med eftertanke är det större chans att det blir en helt annan jämnvikt i bilden. Tänk även på hur matens färger och bakgrund samspelar med varandra, rött och grönt kan se väldigt fint ut tillsammans medan andra färger gör att bilden ser oharmonisk ut. Att fota från många olika vinklar kan också bidra till oanade effekter. Om fotograferingen drar ut på tiden kan det göra att maten börjar se lite tråkig ut. För att den ska se fräschare ut kan man välja att stryka på ett tunt lager av olja eller vatten. Det är ett trick som även många professionella matfotografer använder sig av.

övning är nyckeln till framgång

Glöm inte att det tar lång tid att bli en fullfjädrad matfotograf, men övning ger färdighet. Var därför inte rädd för att prova på olika saker och experimentera med rekvisitor och ljussättningar. Använd din kreativitet och ha roligt med fotandet.