Som sportfotograf handlar det om att ha rätt utrustning och rätt inställningar av den utrustning man har. Man bör därför ha en kamera som har en snabb autofokus men även en snabb serietagning. Bara för att kameran erbjuder serietagning så innebär det inte att den är snabb. Även om den nu inte har snabbaste serietagningen så kan man fota fotboll men det blir lite svårare. För att komma spelarna nära även från sidan av planen så måste man ha lång brännvidd på sitt objektiv. Använd helst ett teleobjektiv på 200 millimeter eller ännu mer. Eftersom handskakningar kan framträda tydligare med teleobjektiv så kan man slå på bildstabiliseringen. Det gör man endera i kameramenyn eller på själva objektivet.

Stativ

När man har så stora objektiv innebär det oftast att utrustningen är tung. Då kan det vara bra att ha ett enbensstativ som stöd. Med ett trebensstativ kan man inte vara så flexibel som man måste vara vid sportfotografering. Möjligtvis om det är filma man ska göra. Att tänka på är att man måste stänga bildstabiliseringen när stativ används. Om man nu inte har tillgång till systemkamera eller teleobjektiv så måste man inte ge upp direkt. Man kan lyckas hyfsat med en avancerad kompaktkamera också. Eller en systemkamera med standardzoom. Vad man kan tänka på också i utrustningsväg är att en blixt kan vara värdefull.

Inställningar och teknik

När man fotar actionbilder så har man oftast som mål att spelaren ska vara skarp och bakgrunden lite suddigare. Det betyder att man måste ställa in en rätt kort slutartid. Man kan säga från runt 1/640 och snabbare. En annan grej att tänka på för att bilderna inte ska bli totalt mörka är att både höja ISO och öppna upp bländaren. Eftersom nya kameror har en så pass bra prestanda mot brus så blir det oftast inga problem att välja 1000-1600 i ISO och fortfarande ha en bra bildkvalitet.

Olika val

Fokus bör man ställa in så att det följer med spelaren när man håller avtryckarknappen halvt nere så att den låser fast sig på spelaren. Det gör man genom att välja något som kallas kontinuerligt autofokus och på de flesta kameror och så heter det C-AF, AF-C eller AI Servo. Använder man det så kommer kameran att se till att hela tiden justera fokusavståndet på den punkt man valt. Eftersom en spelare är väldigt rörlig så är det viktigt att även slå på det som kallas stödpunkter eller följefokus. Då kommer fokuspunkterna att ta över från varandra när personen flyttar sig från ena till den andra sidan inom bildramen. Beroende på vilken kameratyp och tillverkare man har så kan det kallas såväl 3D som C-AF TR, spårning eller objektspårning. Det är viktigt att du har den valda spelaren i fokus när du börjar hålla avtryckningsknappen nere. Ställ in på bländarprioritet A eller Av, välj sedan största bländaröppningen, exempelvis F4.0. Ett sista tips – om du har ett vidvinkelobjektiv kan du lägga dig på mage bakom målet och fota genom nätets maskor. Har man tur kan man få till ett foto där bollen passerar målvakten och in i mål.

Olika val